Aktier med hög direktavkastning, vad bör man tänka på?

När man handlar aktier så ska man givetvis inte bara titta på direktavkastning. För mig är det viktigt hitta aktier med en bra balans mellan direktavkastning, utdelningsandel och utdelningstillväxt. Tänkte lite kort förklara nyckeltalen nedan:


Direktavkastningen  är hur stor är utdelningen är i förhållande till aktiekurs.

  • Direktavkastning = utdelning/aktiekurs.
  • Om kostar aktien 100 kr och man får 5 kr i utdelning är direktavkastningen 5%.

 

Utdelningsandel är hur stor del av vinsten som man delar ut som utdelning.

  • Utdelningsandel = utdelning/vinst.
  • Om utdelningen är 7 kr och vinsten är 10 kr är utdelningsandelen 70%.

Utdelningstillväxt är hur utdelningen har växt från föregående år

  • Årets utdelning/föregående års utdelning – 1
  • Om utdelningen är 5 kr i år och 4 kr föregående år är utdelningstillväxten 25%

Man ska passa sig för aktier med för hög direktavkastning eftersom det antagligen finns det en anledning till att den är hög. Det kan till exempel vara hög risk för sänkning av utdelningen framöver eller en extrautdelning som gör att direktavkastningen ser hög ut. Så var lite uppmärksam och tänk efter vid hög direktavkastning.

Om utdelningsandelen är över 100% så delar bolaget ut mer pengar än vinsten, det är ju inte hållbart i längden men kan vara okej enskilda år om bolaget har en stor kassa till exempel. Ett bolag med låg utdelningsandel har möjligheten att behålla utdelningen eller till och med höja även om vinsten blir lite lägre ett enskilt år. Så håll lite koll på utdelngsandelen, det är ett bra nyckeltal.

Utdelningstillväxt är att bolaget höjer utdelningen. Företag som lyckas höja utdelningen år efter år sänder signaler om att bolagen mår bra och tjänar pengar. Det är fint för en utdelningsinvesterare att med samma antal aktier får mer pengar utbetalda på kontot varje år. Marcus Hernhag har en sammanställning på sin hemsida med stabila utdelningsaktier. 

Om man hittar en aktie med en hög direktavkastning, utdelningsandel på en sund nivå och ständigt höjda utdelningar, så har man hittat en aktie som troligtvis kommer bli en bra investering över tid.

Nordnet har sammanställt en lista med nordiska aktier med högst direktavkastning 2019. Klicka här för att komma till deras sammanställning och kanske hittar ni någon aktie där som ni vill kolla mer på.

Är det någon eller några aktier på listan som ni gillar? Kommentera gärna!

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *