Byter Nordnet mot Nordea!

När jag får en utdelning från utländska aktier så behöver jag betala källskatt till det land som jag har köpt aktierna ifrån. Källskatten är en procent (%) av utdelningen och betalas automatiskt när utdelningen trillar in på kontot.

Till exempel så får jag utdelning från mina aktier i Hormel Foods. På amerikanska aktier är källskatten 15%, vilket innebär att du kommer få ut 85% av utdelningsbeloppet och 15% kommer gå till källskatt.

Men det går att få tillbaka källskatten och det är anledningen till att jag har utländska aktier på en Kapitalförsäkring. Juridiskt sett äger försäkringsbolaget mina värdepapper i en kapitalförsäkring och därför kommer försäkringsbolaget att hjälpa mig att återfå källskatten. Rent skattemässigt är det därför bättre att äga utländska utdelningsaktier i en Kapitalförsäkring. Det finns ingen garanti att källskatten återhämtas, men det brukar fungera bra.

Jag har funderat ett tag på att börja använda Nordeas kapitalförsäkring ”framtidskapital” istället för Nordnets kapitalförsäkring till mina utländska aktier. Anledningen till det är att Nordeas har snabbast återbetalning av källskatt, lägst courtage och lägst valutaväxlingsavgift. Det finns egentligen inte något alternativ bland svenska nätmäklare, det är absolut billigast att ha sina aktier hos Nordea.

 NordeaNordnet
Courtage0,06% Min (1$,1€,1SEK) 0,25% Min (1$,1€,1SEK)
Valutaväxlingsavgift0,03%0,25%
Återbetalning källskatt2-4 veckorNågra år

Med anledning av ovan så kommer jag att köpa mina utländska aktier hos Nordea framöver. Även om Nordea har billigaste lösningen så är det inte helt smärtfritt att komma igång, användarvänligheten på hemsidan är inte som hos nätmäklarna men det går att använda om man vill och får lite hjälp.

Att använda min storbank som jag får in lön och har bostadslån hos gör att jag dessutom hamnar i en bättre position när jag ska förhandla ränta på bolånet. Storbankerna vill trots allt att man samlar allt hos dem och så länge jag kan få en billigare lösning som Nordeas kapitalförsäkring så finns det egentligen ingen anledning att ha det hos Nordnet.

Är det någon annan som kör med Nordeas framtidskapital? Kommentera gärna nedan!

4 thoughts on “Byter Nordnet mot Nordea!

 1. Hej!

  Trevlig och intressant blogg du håller i. Jag är själv utdelningsjägare och siffernörd, med långsiktig målsättning att kunna leva på utdelningarna passivt. Upprätthåller en väldigt hög sparkvot då jag tycker det roligare att investera än att konsumera.

  Är själv Premiumkund hos Nordea och använder Framtidskapital, som jag f.n. anser är bättre än både Avanza och Nordnet inkl. deras Private Banking-erbjudande med courtagerabatter. Då min portfölj till allra största del består av utländska utdelningsaktier, är Framtidskapitals snabba återbetalning av utländsk källskatt en viktig egenskap. Som du noterar återbetalar Nordea alltid hela den utländska källskatten inom loppet av några veckor i Framtidskapital, till skillnad från Avanza och Nordnet där man får vänta 2-3 år att kanske få tillbaka hela eller delar av utländska källskatten. Att Nordea även erbjuder ett och samma låga courtagenivå för alla underlättar.

  Finns dock några punkter angående Nordeas valutaväxling m.m. som kan vara värt att upplysa om;
  1. Den växlingsavgift på 0,02-0.03 % (beroende på valuta) som framgår vid orderläggning av utländska värdepapper stämmer inte. Växlingsavgiften vid handel är 0,25 % per riktning, d.v.s. en valutakursspread på 0,50 % mellan köp- och säljkurs, vilket är densamma som Avanza och Nordnet. Detta framgår även av deras PDF-prislista.
  2. Valutaväxlingsavgiften på utdelningar i utländsk valuta är mycket högre; här använder sig Nordea av bankens ”ordinarie växelkurser” vid betalningar, som framgår på deras hemsida om man orienterar sig till valutakurser (alt. Googla ”Nordea valutakurser”) och fliken betalningar. Valutakursspread är här drygt 1,8 %, d.v.s. drygt 0,9 % i växlingsavgift.
  Till skillnad från Nordeas Värdepappersdepå och ISK kan man inte öppna s.k. valutafickor inom Framtidskapital, och därmed handla och erhålla utdelning i utländska valutor för att slippa växlingsavgiften. Växling till/från SEK sker därför alltid inom Framtidskapital. Växlingsavgiften har särskilt betydelse antingen om man köper/säljer frekvent, eller som jag att man återinvesterar utdelningarna i nya utdelningsaktier för att uppnå ränta-på-ränta.

  Jag har nyligen (sedan 2 juli 2019) varit i kontakt med höga chefer på Nordea och påpekat ovan. Nordea själva var inte medvetna om dessa två ”fel”. Att inte rätt växlingsavgift (och inte heller rätt minimicourtage för den delen) framgår vid orderläggning av utländska värdepapper, beror på en bugg. Detta har Nordea nu lovat att åtgärda. Därtill har jag klagat över ockerpriset vid valutaväxling av utdelningar i utländsk valuta. Tydligen sker denna växling av Nordea i Polen som använder sig av äldre system som orsakar växling till enligt bankens ”ordinarie valutakurser”. Även detta har Nordea nu lovat åtgärda så att växlingsavgiften på utdelningar harmoniseras såsom vid handel, d.v.s. 0,25 % per riktning (eller 0,50 % i valutakursspread). Har även påpekat att marknadsvärderingen (till SEK) av utländska värdepapper i översikten är missledande; verkar idag värderas till Nordeas sämsta valutaköpkurs (med högre valutakursspread än vid handel) och blir därmed onödigt undervärderat. Så fort man gjort ett köp ser det därför ut som att marknadsvärdet omedelbart sjunker. Rimligare torde vara värdera till t.ex. valutasnittkurs. Nordea är medvetna om problemet och håller på kolla på alternativ, som dock verkar lite mer avancerat att åtgärda än de två tidigarenämnda punkterna.

  Så med förhoppning att de på sikt kommer bli ännu mer transparenta i deras erbjudande 🙂

  Lycka till med dina investeringar!

  PS. Nordea kommer till min förståelse lansera en helt ny internetbank till hösten. Man får hoppas att den får ett rejält ansiktslyft, som gör att blir ännu lite lättare och roligare att använda deras plattform.

  Mvh
  Mathias

  1. Hej Mathias!

   Stort tack för din kommentar och ditt arbete med att bearbeta Nordea till att erbjuda oss kunder en bättre produkt.
   Det var saker jag missat i din kommentar som jag verkligen uppskattar att du upplyste mig om!

   Lycka till med dina investeringar💰

   Mvh
   Spardagbok

 2. Hej, jag hoppas att du kan svara på min fråga baserat på att se dina blogginlägg.
  Generellt returnerar Nordea Framtidskapital hela Källskatt från aktier från Belgien (30%), Danmark (27%), Norge (25%) etc? Eller ger Nordea bara 15% tillbaka

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *