Hur ser mitt fondsparande ut?

Jag skriver ju oftast om aktier här på bloggen men jag har faktiskt ett långsiktigt fondsparande också för att komplettera aktieportföljen. Med långsiktigt menar jag minst 10 år. Det är därför jag bara har valt aktiefonder med lite högre risk. Hade jag haft en kortare sparhorisont hade jag kanske haft en andel räntor också i portfööljen, men jag ser långt framåt. Tänkte med detta inlägg förklara hur jag satt ihop min portfölj och mina tankar kring det.

En sak som är viktigt för mig är att välja fonder med så låga avgifter som möjligt. Det är utgångspunkten. Jag gillar därför indexfonder som helst är helt utan avgifter och jag ska förklara varför. För anledningen till att en aktivt förvaltad fond 9 av 10 gånger inte lyckas slå en indexfond är på grund av avgiften. Det finns givetvis undantag och bra förvaltade fonder men det är lättare att välja en indexfond än välja en aktivt förvaltad fond med 10% chans att slå index på en 5 års period. Jag tycker inte det är ett svårt val.

Jag vill dessutom ha geografisk spridning i min portfölj. Sverige har varit världens bästa börs och har haft bäst avkastning historiskt, dessutom bor jag här vilket borde göra att man har en större del Sverige på grund av att slippa valutarisk. Men här ser jag helheten i min ekonomi och tänker på att jag har en stor andel svenska aktier. Det gör att jag lägger mig på 10% Sverige. Finlands börs är mest lik Sveriges och därför har jag en mindre andel Finland än de andra 2 nordiska länderna.

Jag har lagt mig på 15% var på Danmark, Norge. De är grannar till oss i Sverige och jag tycker de har lite andra typer av bolag. Danmark har mycket sjukvård, läkemedel och vindkraft. I Norge får man bland annat exponering mot olja

SPP Markets SRI har jag också lagt mig på 15%. Tillväxtmarknader tycker jag absolut att man ska ha i en långsiktig portfölj då dessa länders ekonomi växer snabbare än våran. Det kan vara lite skakigare längs vägen med större upp och nergångar men det tror jag kommer betala sig över tid. Jag är inte orolig av svängningar utan kan sova gott om natten även om det skulle vara rött på kontot.

Sista delen i mitt portföljbygge, som jag även anser ska vara grunden i portföljen är en bra prisvärd globalfond. I en globalfond får man med mycket USA. USA utgör mer än 60% av fonden, USA är trots allt världens största ekonomi med de största bolagen och kändaste varumärkena. Men förutom den stora andelen USA så får man även med resten av världen, till exempel Europa och japan, som jag också vill ha med.

månadssparande

Så sammanfattningsvis så tycker jag att jag fått ihop en portfölj där jag får med stora delar av världen. Jag har i stort sett inga avgifter på de fonder jag valt som äter upp min avkastning över tid. Superfonderna har ingen förvaltningsavgift. Globalfonden har 0,2% och tillväxtmarknadsfonden ligger på 0,4% i förvaltningsavgift. Detta tror jag ska bli bra för mig över tid. Har ni någon fondportfölj och hur ser den ut?

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *