Inköp av Pfizer

Igår var det breda nedgångar i både Sverige och USA. Det var lite synd att jag köpte på mig alla amerikanska aktier i fredags när börsen stod betydligt högre än igår. Men samtidigt så får man fråga sig själv, vad gör det om 10 år? Det har mindre betydelse och eftersom jag är långsiktig så spelar mindre roll även om jag tycker det är lite störande just nu. Men månadssparar man kommer man ibland att köpa när det är billigt ibland när det är dyrt, men att varje månad köpa för en slant kommer i slutändan att bli bra över tid.

Men jag passade på att göra ett litet inköp igår, Pfizer köptes tillbaka efter försäljningen på Aktieinvest. Så nu har jag köpt allt som var på inköpslistan så att jag har i stort sett samma portfölj som tidigare, bara lite omfördelad på så vis att alla innehav har ett jämnare värde än tidigare. Detta är bra för skulle jag ha några få bolag som utgör en större del av portföljen och de bolagen skulle gå ner slår ju det hårdare mot hela portföljen än jag har en mer likaviktad portfölj.

Lite om Pfizer som inhandlades igår. Bolaget grundades 1849 i USA och är idag världens största läkemedelsbolag med huvudkontor i New York. Bolaget har över 97.000 anställda i hela världen och deras produkter finns tillgängliga i ca 175 länder. Pfizer har ett stort antal forskningssamarbeten med universitet och industrin och de har egna forskningscentra i Asien, Europa och Nordamerika.

Aktien handlas idag kring 300 kr och har en direktavkastning på 3,74%. Bolaget delar knappt ut 50% av vinsten vilket är bra och ger trygghet för en säker utdelning  samtidigt som det då även bör finnas möjlighet att höja utdelningen framöver. Bolaget har höjt utdelningen varje år i 8 år vilket är bra men inte fantastiskt om man jämför med Johnson & Johnson som höjt utdelningen varje år i över 50 år.

Idag kommer det inte hända så mycket för mig på börsen men imorgon trillar Axfoods utdelning in på kontot och då kan det eventuellt bli något köp i någon aktie. Slantarna som trillar in vill jag få att arbeta för mig direkt så att pengamaskinen blir större och större. Så utdelningen kommer att återinvesteras under veckan. Men nu ska jag ta en rejäl cykeltur i det fina vädret och lyssna på poddarna Aktiekompisar och investerarens Podcast.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *