”Köpa aktier i par”

Ett litet tips på hur man kan tänka om man gillar utdelningsaktier precis som jag och inte vill välja bort fina aktier som AAK bara för att de har en låg direktavkastning. Då kan tänka som så att man köpa aktier i par och på så vis får högre direktavkastning tillsammans, jag ska berätta hur jag ibland tänker nedan.

AAK är ett bolag i min portfölj som just nu har en direktavkastning på ungefär 1,2 %. Bolaget har historiskt haft genomsnittlig utdelningstillväxt på drygt 9 % per år de senaste 10 åren. AAK platsar liksom inte riktigt i en utdelningsportfölj där man ofta vill ha lite högre direktavkastning. Men utdelningstillväxten är otroligt fin historiskt.

Akelius är en annan aktie i min portfölj. Akelius har till skillnad från AAK en hög direktavkastning på ungefär 6 %. Däremot har Akelius en förutbestämd utdelning med kvartalsvis utdelning om 5 kr per kvartal, totalt 20 kr per år och det kommer inte ändra sig. Så Akelius har ingen utdelningstillväxt alls och kommer aldrig att ha. Inte så kul med en aktie som aldrig höjer utdelningen egentligen, men direktavkastningen är väldigt bra.

Tänker man att man slår ihop dessa aktier och äger dem för lika stor summa pengar så börjar det se mer intressant ut som utdelningsaktie. Tillsammans får de en direktavkastning på 3,6% och en förväntad utdelningstillväxt på 4-5 % per år baserat på att AAK fortsätter höja utdelningen i samma takt som man gjort historiskt. Dessutom får man bättre riskspridning eftersom 2 aktier är lägre risk än att bara äga 1 aktie.

För egen del har jag ägt en stor andel preferensaktier historiskt eftersom jag i början av mitt investerande på börsen bara jagade hög direktavkastning. Jag äger fortfarande lika många aktier i preffarna men har senaste åren i stort sett bara köpt stamaktier. Stamaktierna kanske inte ger lika hög direktavkastning direkt i de flesta fall men de kommer förhoppningsvis att ge lite utdelningstillväxt och kurstillväxt över tid.

Hur tänker ni några speciella tankeknep när ni köper aktier likt mitt att köpa ”aktier i par”? Kommentera gärna nedan.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *