Lifco, mina tankar om bolaget

Här kommer en presentation av Lifco som sedan avslutas med mina tankar kring bolaget längst ner i inlägget.

Lifcos affärsidé är att förvärva och utveckla marknadsledande nischverksamheter och kan erbjuda små och medelstora företag ett tryggt och långsiktigt ägande. De säljer i princip aldrig bolag i sin portfölj utan behåller dem för alltid.  Man ger de enskilda dotterbolagen stor frihet med en decentraliserad organisation. Det är också viktigt för Lifco att entreprenören som byggt upp företaget vill jobba kvar, de kan bolaget bäst och är ofta viktiga för kundrelationerna.

De jobbar inom 3 affärsområden, dental, demolition & tools och system solutions.

business_areas_right

Som man kan se på bilden ovan så  är det en sammanställning över nettomsättning och EBITA per affärsområde.

 • Dental står för 38% av både nettoomsättning och EBITA för Lifco med en EBITA marginal på 18,4%.
 • Demolition & Tools har lägst nettoomsättning men högst EBITA marginal på 26,5%
 • Systems Solutions har högst nettoomsättning men lägst EBITA marginal på 13,6%.

Affärsområdet Dental är en stabil icke-cyklisk marknad med försäljning av förbrukningsvaror till tandläkarkliniker med återkommande mindre beställningar som utgör ca 70% av försäljningen. De andra produkterna som säljs är utrustning och teknisk service samt tandteknik.

Affärsområdet Demolition & Tools tillverkar, utvecklar och säljer utrustning till bygg- och rivningsindustrin. För marknaderna demoleringsrobotar och verktyg till kranar är Lifco den världsledande aktören, men bolaget är också en av de ledande aktörerna när det gäller verktyg för grävmaskiner.

Affärsområdet System Solutions har fem divisioner som omfattar bolag som erbjuder systemlösningar. De fem divisionerna är:

 • Byggmaterial
 • Inredning till servicebilar
 • Kontraktstillverkning
 • Miljöteknik
 • Skog

Här nedan presenterad data per aktie de 3 senaste åren.  Jag gillat verkligen det jag ser med stigande resultat, bra utdelningstillväxt och låg utdelad vinst. P/E talet är lite högt kanske men bolaget växer ju på bra.

Lifco

Här är tioårsöversikten på bolaget nedan:

lifco2

Så sammanfattningsvis gillar jag mixen av de 3 affärsområdena med ganska tråkiga men stabila verksamheter. Jag gillar hur bolaget förvärvar mindre och mellanstora företag och låter dem göra sin grej och på så sätt behålla nyckelpersoner, något som jag tror är väldigt viktigt för att verksamheterna i dotterbolagen ska rulla på bra framöver.

Även om direktavkastningen inte är så hög just nu, men utdelningen har höjts med ungefär 15% per år i snitt senaste åren. Kan man fortsätta med det så är det runt 16 kr per aktie i utdelning om 10 år. Utdelningsandelen är låg vilket är bra. Sen är totalavkastning det som är viktigt över tid men gillar att de delar ut lite pengar.

Bolaget har  möjlighet att fortsätta förvärva bolag och hade vid årsskiftet kapaciteten att förvärva för ca 2,5 miljarder utan att överstiga deras egna mål att kvoten nettoskuld/EBITDA ska vara högst 3. Så bolaget har en stark finansiell ställning.

Dessa saker ovan gjorde att jag vill äga detta bolag och skala in mig med jämna mellanrum framöver tills jag får någon % av portföljen. Detta ska precis som alla andra inlägg inte ses som en köprekommendation utan snarare som inspiration. Man ska alltid göra sin egen hemläxa innan man köper aktier.

Detta bolaget är i stort sett helt nytt för mig och kommentera gärna vad ni tycker om bolaget! Äger ni bolaget sedan tidigare, tänker jag fel, något jag missar? All feedback uppskattas, ha en fin dag!

Bilder tagna från Lifcos årsredovisning och hemsida.

4 thoughts on “Lifco, mina tankar om bolaget

 1. Vilket bra och informativt inlägg! Det var väldigt intressant och lärorikt att läsa! Lägger direkt Lifco till mina bevakningar! 🙂

  1. Kul att du gillar inlägget som jag lagt ner lite extra på, det glädjer mig 🙂 Kan vara värt att titta vidare på bolaget tycker jag! Ha en fin kväll!

 2. Lifco är ett fint bolag och en gång i tiden var jag med i revisionsteamet som granskade bolaget. Dentalbenet är en riktig kassako och jag gillar dess ocykliska verksamhet. Grämer mig att jag inte köpte mer när bolaget introducerades på börsen igen för ett antal år och behöll aktierna. Nu känns det som att de alltid är ”för dyra”. Men som man brukar säga, kvalite kostar.

  1. Jag tänkte jag ska köpa på mig mindre poster med jämna mellanrum för att skala in mig i bolaget. Vill ändå äga det över lång tid. Precis som du säger, kvalité kostar. Kul att du granskat bolaget en gång i tiden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *