Mina tankar om utdelning

Som utlovat i veckosummering v.12 så skulle jag utveckla mina egna privat tankar om varför jag gillar utdelning. Såhär tänker helt enkelt jag om utdelning och ska försöka förklara varför jag gillar det så mycket.

Om man börjar från början Så funkar det ju som så att har man en aktie som kostar 100kr och bolaget delar ut 5kr så försvinner ju 5kr från bolaget vid en utdelning. Aktien faller i normalfallet då med ca 5kr till 95kr eftersom pengar försvinner från bolaget. Pengarna går då till mig som aktieägare och då får jag 5kr i handen.

Detta är ju såklart förenklat men ändå ungefär så det funkar. Så egentligen är det ju utdelning kontra ingen utdelning ett nollsummespel. För hade bolaget behållt pengarna så hade aktien varit värd 100kr istället för 95 kr efter utdelning på 5kr. Så varför gillar jag då utdelning så mycket?

Jo jag tänker såhär, att om bolaget delar ut utdelning så är det en kvalitetsstämpel eftersom bolaget tjänar pengar och kan dela ut en del av sitt överskott till mig som aktieägare.

Jag får pengar varje år utan att behöva sälja aktier, så jag kan vara långsiktig men ändå få loss pengar till min ekonomi varje år i form av utdelning. Jag kan återinvestera i vilka bolag jag vill för pengarna som landar på kontot vilket ger en flexibilitet. Jag kan förresten göra vad jag vill med utdelningarna som kommer varje år och till exempel köpa prylar eller resa för pengarna.

Utdelning i en aktie ger en liten krockkudde så att om börsen faller mycket så brukar de bolag som tjänar pengar och har en stabil utdelning klara sig bättre och inte falla lika mycket. Dessa bolag är ofta mer stabila.

Om jag investerar långsiktigt i en aktie som delar ut 5 % och har lite utdelningstillväxt så tar det mindre än 20 år så har jag fått mer utdelning än vad jag betalt för aktien från första början och jag har dessutom aktien kvar och kan fortsätta få utdelning av den resten av mitt liv om jag vill det och i mitt fall är det faktiskt så.

Min tanke är att aldrig sälja mina aktier och många kommer nog undra varför jag inte kommer sälja mina aktier och varför jag ska ”ta med mig pengar i graven”. Men jag ser det som så att de 100 kr jag en gång investerade i aktien kommer att ge mig tillbaka den investeringen många gånger under mitt liv i form av utdelning samtidigt som mina kommande barn och förhoppningsvis flera generationer efter dem kommer att ha användning av aktierna precis som jag kommer få under mitt liv.

Något som man ändå får se upp med är bolag som delar ut mer än deras vinst eller har en hög utdelningsandel. Då kommer de inte kunna fortsätta dela ut lika mycket av förklarliga skäl. Har bolag hög direktavkastning bör man ta reda på varför eftersom det säkerligen finns en anledning till det och bolaget kan ha en högre risk.

Har säkert missat flera för- och nackdelar men detta var vad jag kom på just nu, kommentera gärna era egna tankar kring ämnet utdelning nedan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *