Om raset skulle komma!?

Fick en spännande fråga igår på Instagram som jag tänkte besvara här på bloggen för att kunna utveckla mina tankar lite mer. Frågan var egentligen om hur jag tänker när raset kommer och mina tankar om att eventuellt förlora 90-100% av portföljen då.

Till att börja med så månadssparar jag varje månad och återinvesterar utdelningarna som kommer in i portföljen hela tiden. Det gör att jag ibland kommer köpa aktier lite dyrt och ibland lite billigare. Kommer ett ras så ser jag det snarare som en möjlighet att köpa på mig mer aktier billigt än att vara speciellt orolig.

Jag skrev ett inlägg förra veckan om att ”långsiktighet lönar sig” där man kan läsa att månadssparande i börsen som helhet genererat en positiv avkastning på alla mätta tidsperioder längre än 10 år från 1945 fram till idag. Min placeringshorisont är livsvarig så jag är övertygad om att det kommer bli bra över tid.

Att portföljen skulle gå ner 90-100 % ser jag som helt osannolikt och skulle den göra det så har jag nog större problem att oroa mig för i världen än mina pengar.

Jag investerar i många bolag för att sprida riskerna och köper oftast aktier i stora bolag, ofta med verksamhet över hela världen. Skulle aktievärdet gå ner med 100% till 0kr så betyder det helt enkelt att bolaget gått i konkurs. Jag tror inte det är så troligt att McDonalds, Johnson&Johnson, Wal-Mart, HM, Investor, Volvo och så vidare gör det samtidigt i nästa ras.

Det kan absolut hända att något enskilt bolag i portföljen går i konkurs men att flera skulle göra det i nästa börskrasch är inte troligt. Eftersom jag äger aktier i många bolag är risken minimal för ett sådant scenario.

Sen lånar jag en bild på nordnetbloggen av Alexander Gustafsson ovan. På bilden ser man att årsavkastningen på stockholmsbörsen i sin helhet sedan 1980 inklusive utdelning. Som sämst har börsen gått ner 39% ett enskilt år, i detta fallet var det 2009. Året efter gick börsen upp 53% så redan ett år efter blev det en fin återhämtning på börsen.

Likande händelser kommer säkert att hända i framtiden och det är något jag räknar med. Jag är inte orolig över det och sover inte dåligt om natten. Att äga aktier på börsen över lång tid har alltid lönat sig och det kommer det fortsätta att göra framöver också.

Alla pengar som jag investerar på börsen är pengar som jag kan leva utan, jag klarar mig helt enkelt utan dem och får inte använda dem till något annat än börsen.

Klarar man inte att se sin portfölj gå ner i värde av ett ras på börsen så ska man nog inte äga aktier utan ha dem på ett konto med statlig insättningsgaranti med lite ränta.

Ska man köpa en bostad, bil eller beställa en resa för pengarna inom något år så ska man inte ha dem på börsen. För då finns alltid risken att de ett enskilt år skulle kunna gå ner 40-50%.

Har försökt utveckla lite tankar om hur jag tänker kring frågorna jag fick på Instagram. Stort tack för frågorna, det var kul att svara! Fortsätt gärna skriva frågor så ska jag försöka svara på dem, antingen direkt eller via ett inlägg.

2 thoughts on “Om raset skulle komma!?

  1. Jag tycker du har en väldigt sund inställning till aktier! Håller helt med! Jag hade kanske resonerat lite annorlunda om jag tänkte kortsiktigt, men eftersom jag tänker framtidsmässigt så spelar det ingen roll idag om mina aktier åker ner 5 eller 10%. De hinner ”återhämta” sig tills det är dags. Ha en fin kväll!

    1. Tack för din kommentar och kul att du gillar min inställning. Tror man får vara beredd på att aktier något enskilt år kan gå ner 40-50%. Men det kommer återhämta sig och bli bra igen, gäller att man håller sig lugn och sitter still i båten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *