Pensionstankar

Lördag med fantastiskt väder som har avnjutits på balkongen större delen av förmiddagen. Tjejen serverade dessutom en fantastisk pannkaksfrukost som smakade alldeles utsökt. Skönt att njuta lite av det fina vädret innan man cyklar iväg till jobbet.

Började morgonen med att läsa klart tidningen aktiespararen. Var ett bra nummer med ganska mycket fokus på pensioner. Pensioner är något många är oroliga för. Man vet inte hur mycket det kommer bli och hur länge man behöver jobba.

Jag är ung och jag sparar långsiktigt vilket gör att jag inte är det minsta orolig för att jag kommer att klara mig, dessutom är jag övertygad om att, om jag vill så kommer jag att ha möjligheten att sluta jobba i god tid före ”normal” pensionsålder tack vare mitt målinriktade sparande som jag började med för 5-10 år sedan. Det känns skönt och ger mig trygghet i vardagen eftersom jag vet att det kommer gå bra.

Alla har absolut olika förutsättningar till sparande beroende på familjesituation, boendekostnader och så vidare. Men de flesta har råd att sätta undan lite varje månad och gör man det i aktier eller aktiefonder över lång tid och sprider riskerna så blir det en rejäl summa pengar till slut. Jag som är ung har otroligt bra förutsättningar att bygga en grund för trygghet och frihet längre fram i livet genom att ta del av ränta på ränta effekten.

Medellivslängden är i dagsläget dryga 82 år vilket är 2 år längre än för 25 år sedan. Så vi blir äldre och äldre och då behöver man mer pengar sparade för att pengarna ska räcka under en längre tid.

Vill man räkna lite på hur stort ett månadssparande kan bli över tid så har Stefan Thelenius på bloggen z2036 en otroligt bra sparkalkylator. Jag brukar använda verktyget ibland för att räkna på framtida privata pensionskapital. För att komma direkt till kalkylatorn, klicka här!

Det bästa sparandet är det som blir av och kom igång med ett pensionssparande så tidigt som möjligt. Även om du tycker det är tråkigt att spara för framtiden så måste du se det som din framtida lön.

Är ni oroliga för pensionen och sparar ni till den?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *