Såhär fördelar jag min ekonomi!

Varje månad när jag får in lönen så delar jag automatiskt upp pengarna och fördelar dem till olika konton utan att egentligen tänka på det. Jag har såklart en tanke med allt jag gör som växt fram genom erfarenhet med tiden. Jag tänkte att jag skulle försöka beskriva hur jag egentligen delar upp min ekonomi i 3 olika delar.

  • 1:a delen handlar egentligen om löpande utgifter närmaste månaden och för det behovet tycker jag att ett vanligt transaktionskonto lämpar sig bäst.
  • 2:a delen i min ekonomi är för konsumtion 2-36 månader framåt i tiden och kan till exempel vara sparande till en ny bil eller en planerad utlandssemester. Där tycker jag sparkonton med insättningsgaranti och lite ränta kan vara bra om man vill få lite avkastning samtidigt som man inte vill bli utsatt för aktiemarknadens svängningar på den relativt korta sparhorisonten.
  • 3:e delen tar vid från 36 månader och framåt och handlar för mig om ett sparande på obestämd tid. Där anser jag att man ska investera i aktier och fonder. För att sprida ut exponeringen mot börsen över tid så är det bästa att månadsspara.

Att inte ta risk för långsiktigt sparande är största risken för dina pengar. Man får aldrig bli så rädd att förlora pengar så att man har pengar långsiktigt på ett konto med insättningsgaranti utan ränta. Då kommer inflationen att urholka köpkraften på pengarna.

Ser man på kortsiktigt sparande som bil och resor så ska man däremot inte stoppa in pengarna på börsen. Börsen kan gå ner 40-50% ett riktigt dåligt år och ska man då använda pengarna relativt snart så är det ju ganska tråkigt om de halverats i värde.

Detta är lite hur jag ser på min ekonomi, kommentera gärna hur ni gör nedan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *