Tankar om lite surare börs

Vi är inne i en tung period på börsen kollar man tillbaka på 3 års sikt så kan man konstatera att börsen är ner drygt 4% när man kollar på OMXS30, de 30 mest omsatta bolagen på börsen. Men genom att jag månadssparar, återinvesterar utdelning och köper fler aktier med jämna mellanrum så mår portföljen ändå ganska bra trots nedgången. Jag ser framförallt på utdelningen hur mycket den har vuxit från år till år, både genom utdelningstillväxt och att jag har köpt fler aktier till portföljen.

Jag gillar utdelning på grund av att när man väljer ut bra bolag och gör hemläxan blir utdelningen oftast stabil och förutsägbar över tid. På Hernhag.se kan man läsa om de stabilaste utdelningsaktierna. Där brukar jag gå in och kika med jämna mellanrum för inspiration. Bygger man sedan en bred portfölj med ett gäng fina aktier så kommer utdelningen nästan garanterat att öka över tid.

Kursen däremot kommer att röra sig upp och ner. Ibland med stora rörelser som kan vara otrevligt och kännas jobbigt. Jag får inte ont i magen när jag ser att det är röda siffror och jag kan fortfarande sova gott om natten. Jag är trygg i mina placeringar och vet att det kommer bli bra över tid, dessutom vet jag att utdelning kommer fylla på kontot med jämna rum längs vägen.

Det som har påverkat börsen negativt nu senaste tiden är handelskriget. Börsen gillar inte när det är osäkert. Detta kommer förr eller senare att lösas på något sätt, jag vet inte när. Men då kommer börsen och bolagen kommer fortsätta jobba på precis som vanligt och kurserna kommer gå upp. Jag själv köper snarare än säljer i dessa lägen. Gjorde många bra affärer när börsen var ner runt 8% på brexitdagen. Det gäller att hålla sig lugn och våga gå emot strömmen. Bästa är månadssparande eftersom det är så svårt att tajma marknaden.

Tanken med mina aktier är att i stort sett aldrig sälja några av mina innehav utan bara köpa fler aktier för att bygga på pengamaskinen. Varför inte passa på att köpa lite fler aktier nu när bolagen värderas lite lägre och man kan köpa kvalité för en billigare peng?

Vad tror ni om börsen framöver och köper ni aktier just nu?

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *