Tid är pengar!

När man pratar om pensionssparande, barnsparande eller långsiktigt sparande så är tiden en sak som spelar otroligt stor roll. Ju längre tid som du låter pengarna jobba för dig, desto mer pengar kommer det bli. Det är därför det är viktigt att komma igång med ett pensionssparande så tidigt som möjligt. Då behöver man inte sätta av så mycket pengar för att det ändå ska bli ett bra resultat på slutet. Jag tänkte jag skulle ge exempel nedan på hur olika spartider kan påverka resultatet.

Det finns många räknesnurror man kan använda sig av för att räkna ut vad ett långsiktigt sparande förväntas ge över tid. Idag sitter jag på ett tåg och använder mig av en sparsnurra jag fått av Niklas Andersson ”Investeraren” men brukar även använda Stefan Thelenius sparkalkylator på bloggen Z2036. Jag räknar i mina exempel nedan på 7 % i årlig avkastning, ett värde som brukar användas i finansbranschen och är varken för högt eller lågt.

Om man i exemplet tänker sig att man är 25 år, får sin första anställning och börjar pensionsspara 500 kr i månaden till sin pension. Man räknar med att gå i pension vid 65 års ålder, helt enkelt ett sparande i 40 år med 7 % årlig avkastning. Då förväntas man ha sparat ihop någonstans kring dryga 1 300.000 kr.

Börjar man å andra sidan pensionsspara samma summa men först när man är 35 år, det vill säga ett sparande på 30 år istället för 40 år. Då förväntas man att ha sparat ihop någonstans kring 600.000 kr istället.

Det blir mindre än hälften i slutresultat i andra exemplet jämfört med första. Detta trots att man ”bara” stoppat in 60.000 kr mer de 10 åren extra som man sparat från 25 år. Ränta på ränta kan helt enkelt göra otroliga saker med dina pengar över tid.


Men om man ändå vill starta spara först när man är 35 år med målet att nå 1 300.000 kr precis som 25 åringen, hur mycket behöver man då spara per månad för att nå samma resultat? Svaret är att då behöver man spara ungefär 1075 kr per månad.

  • Summan som 25 åringen totalt lagt på sparande under 40 år blir 240.000 kr
  • Summan som 35 åringen totalt lagt på sparande under 30 år blir 387.000kr

Båda når samma resultat i slutändan med en summa på ca 1 300.000 kr i totalt pensionskapital men 35 åringen har fått månadsspara totalt 147.000 kr mer.


Så det jag vill belysa med detta inlägg är att ränta på ränta kan göra otroliga saker med ditt sparande. Vänta inte utan kom igång redan idag, Det bästa sparandet är det som blir av och även mindre summor kan som ni ser i exemplen ovan bli ganska stora summor på slutet.

Hoppas ni gillar inlägget och får en fin dag i det fina vädret.

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *