Tiden gör dig rik!

Om någon månad är det dags för utdelningsäsong och det är den bästa tiden på året tycker jag. Gillar verkligen när det trillar in massa utdelningar framförallt i månaderna Mars till Maj. Det är då det är som mest aktivitet på kontot och pengarna vill jag sätta i arbete och återinvestera så fort som möjligt. Det fina med aktier är att de jobbar åt mig dygnet runt året om utan att jag behöver göra något om jag inte vill.

Det är otroligt viktigt att återinvestera utdelningen och det kommer göra underverk i din portfölj långsiktigt. För om du återinvesterar utdelningen och köper fler aktier så får du ännu mer i utdelning året efter, (om bolaget inte sänker utdelningen). Om du valt ett bra bolag så kommer de dessutom att höja sin utdelning.

Det bästa är om man kan hitta en aktie som både delar ut bra och höjer sin utdelning över tid. Den kombinationen gör att det kan bli en otroligt fin snöbollseffekt även kallat ränta på ränta. Det kommer ta tid innan man ser en stor effekt men desto snabbare man startar snöbollen ju bättre. Får snöbollen jobba tillräckligt länge så kan den bli riktigt stor och det är det man vill i slutändan.

Det finns flera bra sparkalkylatorer och flera av dem använder jag med jämna mellanrum. Det är med hjälp av dem man verkligen kan se hur mycket pengar det kan bli över tid. Jag trodde nästan inte det var sant när jag läste om ränta på ränta effekten för många år sedan, men nu efter att jag sparat ett tag så börjar jag redan känna av att hjälpen från snöbollen blir större och större för varje år.

Jag listar några bra sparkalkylatorer nedan så kan ni prova själva vilken ni gillar mest:


Jag tänkte även skicka med ett exempel som handlar om två personer som ska spara till pension.

Första personen börjar spara när hen är 25 år fram till sin 65 års dag, det vill säga i 40 år. Hen sparar 500 kr i månaden och kommer att totalt ha investerat 240.000 kr till sin pension. När jag räknar med 8% genomsnittlig årsavkastning så kommer 1.620.902 kr att finnas på kontot på 65 årsdagen för person 1.

spara 40 år

Andra personen börjar spara när hen är 35 år fram till sin 65 års dag, det vill säga i 30 år. Hen sparar 1100 kr i månaden och kommer att totalt ha investerat 396.000 kr till sin pension. När jag räknar med 8% genomsnittlig årsavkastning så kommer 1.559.375 kr att finnas på kontot på 65 årsdagen för person 2.

spara 30 år

Så trots att person 2 investerat totalt 156.000 kr mer så får person 2 ändå 61527 kr mindre i pension på 65 årsdagen. Det är tiden som gör att person 1 har en fördel mot person 2. Börja därför att spara till pension eller ditt långsiktiga sparande så fort som möjligt för att få hjälp av tiden.

Det var lite om ränta på ränta, kommentera gärna vad ni tycker om inlägget nedan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *