Utdelning från några av mina preffar!

Har idag fått utdelning av två av mina preferensaktier, klövern Pref samt Alm equity Pref. Detta inbringade en slant på kontot och det är alltid trevligt. Varför har jag preferensaktier och vad är en preferensaktie? Jag ska försöka samanfatta lite snabbt vad några skillnader mot stamaktier är.

  •  Ger en fast utdelning – Vilket betyder att man får en förutbestämd utdelning varje kvartal. Utdelningen kan inte ökas eller sänkas som en vanlig stamaktie utan man får en på förhand bestämd summa
  • Företräde till utdelning – Skulle det gå lite tungt i företaget så har preferensaktieägarna rätt till utdelning före stamaktieägarna.
  • Ökar ej skuldsättningen i företaget – När företag ger ut nya preferensaktier räknas det inte som skuld likt obligationer utan som aktiekapital. Så preffar ökar inte skuldsättningen i balansräkningen.

Man ska vara lite försiktig med ”preffar” nu eftersom räntorna är låga, när räntorna går upp så kommer nog preffarna att minska i kurs vilket är en risk. Så jag tror inte på att det finns några enkla pengar att hämta. Det jag ändå gillar med preffarna och anledningen till att jag har en del i portföljen är att de ger kvartalsvis utdelning och genom att välja flera olika så kan man få utdelning varje månad. Utdelning som återinvesteras i mer aktier och bygga vidare på portföljen.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *