Varför ska man köpa indexfonder?

Indexfonder kan vara ett billigt och enkelt sätt för såväl erfarna som nybörjare att få exponering mot aktiemarknaden. Men vad är egentligen en indexfond?

Man kan tänka sig att att en indexfond är som en korg av hundratals eller tusentals av aktier inuti som ska följa ett specifikt index. Avanza Zero är till exempel en indexfond som speglar utvecklingen på de 30 mest omsatta bolagen på Stockholmsbörsen (inklusive utdelningar).

Ett annat exempel skulle kunna vara att man hittar en indexfond som följer S & P 500 som har aktier från de 500 största företagen i USA, vilket inkluderar välkända namn som Apple, Google, Exxon, Amazon och Johnson & Johnson.

Att köpa en indexfond är nog det enklaste sättet att få en fin riskspridning på pengarna som man investerar. Men om man köper en indexfond så innebär samtidigt att man får alla aktier som finns i det indexet. En aktiv förvaltare har möjligheten att plocka russinen ur kakan och välja precis vilka aktier hen vill, men då får man betala en högre avgift för personens arbete och transaktioner.

Det som styr avkastningen för varje indexfond är hur aktierna i fonden utvecklar sig. Enkelt förklarat så säger vi att man köper ett index som bara innehåller två företag, och det ena företaget ökar med 2 procent medans den andra går ner med 1 procent. Totalt sett är du fortfarande upp med 1 procent.

En stor fördel med att investera i indexfonder är att de är billiga. Det beror på att de inte kräver mycket arbete för att hantera. Indexfonder är kostnadseffektiva eftersom de inte kräver mycket handel. Förvaltare behöver inte ständigt köpa och sälja inom fonden på samma sätt som en aktivt förvaltad fond.

Att fonderna har låga avgifter eller till och med gratis gör att vi får behålla mer avkastning själva. Att slippa betala upp till 1,5% i årlig avkastning kommer göra otrolig skillnad över tid. Prova gärna att räkna själva på någon av sparkalkylatorerna för att se hur mycket pengar som äts upp av avgifter under till exempel 30 år.

Vad tycker ni om indexfonder? Föredrar ni aktivt förvaltade? Kommentera gärna nedan!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *