Veckosummering v.43

Summerar ihop föregående vecka nu på morgonen och kan konstatera att sista veckosummeringen jag gjorde innan uppehållet på grund av flytten var betydligt roligare. Då var OMXS30 upp dryga 5 % sedan årsskiftet medans det nu är ner 5,81%. Mina portföljer var då upp drygt 11% men är trots fallet i oktober fortfarande positivt och upp 4,36% just nu.

Något speciellt som hänt under veckan är att man kunnat läsa om Nordnets nya aktielåneprogram. Vad jag förstår så kommer man att kunna få extra avkastning på sina svenska innehav i kapitalförsäkringarna hos Nordnet genom att de lånar ut aktierna till institutionella placerare som betalar ränta för lånet. Detta sker helt automatiskt och vad jag förstår ska innehaven inte påverkas utan man kan belåna, köpa och sälja precis när man vill som innan. Sedan delar man på räntan med Nordnet och får det utbetald i efterskott varje kvartal.

Jag tycker det låter väldigt bra, för egen del skulle gärna se att de breddade det till ISK om det var möjligt eftersom jag har mina svenska innehav där. Jag skulle också vilja att de kunde låna ut mina utländska innehav för att få ränta på de innehaven. Kommer jag att börja köpa svenska innehav till en kapitalförsäkring nu? Jag vet inte riktigt än, jag tänker att jag låter det gå något kvartal så får jag se om det ger någon ränta.

En tanke som slog mig är att om man har sina svenska innehav på en KF och belånar den lite med superlånet samtidigt som man får tillbaka pengar när man är med i aktielåneprogrammet så kanske det i slutändan blir ett räntefritt lån precis som hos Avanza i slutändan. Vill man läsa mer kan man gå ut på Nordnets hemsida.


Lite om siffrorna från veckans och årets börs:

  • OMXS30 är ner 3,03 procent senaste veckan
  • DJ USA är ner 3,96 procent senaste veckan
  • OMXS30 är ner 5,81 procent sedan årsskiftet
  • Mina portföljer är upp 4,36 procent sedan årsskiftet

Detta är vad mina inlägg handlat om senaste veckan:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *