Veckosummering v.44

Måndag kväll och sitter och summerar ihop föregående veckans siffror från börsen. Är ganska nöjd hur min portfölj har utvecklats hittills i år. Knappt ett år är en kort tid att mäta utvecklingen på, men är kul att stämma av varje vecka för att se hur det utvecklas. Jag har i alla fall gjort något rätt med mitt portföljbygge hittills, eller haft tur!

Att stämma av med jämna mellanrum är bra för att se om man är på väg i rätt riktning. Sen beror det ju såklart på vilken strategi man har och hur intresserad man är. Man kan ju såklart bygga en fondportfölj på indexfonder med ett automatiskt månadssparande som sköter sig självt. I en sådan lösning behöver man i stort sett inte lägga ner någon tid under ett år.

Sedan kan man ju kombinera en fondportfölj med aktier eller en separat aktieportfölj om man vill hålla isär aktier och fonder. Då behöver man kanske vara lite mer aktiv med  aktierna beroende på hur många man har i portföljen och vilka man väljer. Detta speglar väl egentligen mitt sparande ganska bra. Väldigt många aktier kombinerat med fonder är min melodi. Detta gör jag för att sänka risken och sova gott om natten.

Vill man ta högst risk ska man satsa på en handfull skara aktier som man tror stenhårt på. Då gäller det att man är påläst och lägger ner mycket tid. Har man rätt i sina analyser kan man bli rikligt belönad. Men man tar en större risk än om man köper en bred portfölj och sprider risken på många innehav. Risken kan ge bra betalt men kan också göra att man förlorar pengar. Något som inte passar mig men finns många duktiga investerare som gillar att rikta in sig på att endast ha några få bolag i portföljen.

Kollar man tillbaka på helgen så har den varit intensiv med Ullared, Varberg och Fotboll. Därför har jag inte hunnit med att skriva inlägg under gårdagen. På Ullared gjordes det många smarta inköp på saker som ändå ska inhandlas men till betydligt bättre pris vilket alltid känns bättre i själ och plånboken. Varberg var en trevlig och fin stad som absolut är värd att besöka. Nu när Falkenberg gick upp i allsvenskan kan man kombinera fotboll med ett besök på Ullared nästa sommar. Fotbollen igår var en mäktig upplevelse med över 50.000 personer på läktarna. Tyvärr gick inte resultatet rätt och årets sista omgången spelas på söndag.


Lite om siffrorna från veckans och årets börs:

  • OMXS30 är upp 4,45 procent senaste veckan
  • DJ USA är upp 2,48 procent senaste veckan
  • OMXS30 är ner 1,62 procent sedan årsskiftet
  • Mina portföljer är upp 7,84 procent sedan årsskiftet

Detta är vad mina inlägg handlat om senaste veckan:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *