Veckosummering v.49

Har varit en ganska tung börsvecka och i jobbigare tider så måste man försöka komma ihåg att aktier är verkliga företag som man investerar i. Det tror jag kan vara lätt att glömma bort ibland både när det går riktigt bra och när det går riktigt dåligt på börsen. Jag brukar tänka att det aldrig är riktigt så bra som när allt ser som bäst ut och inte heller lika dåligt som när allt ser som värst ut. Börsen är en drama-queen och gör stora rörelser både upp och ner.

När man köper aktier blir man delägare i företaget man köpt aktier i. Gillar man till exempel kaffe från Starbucks och kan förstå fördelarna med deras kaffe jämfört med konkurrenternas så kanske man också vill äga aktier i bolaget. Kommer bolaget växa och tjäna mer pengar så kommer aktien bli mer värd, kommer bolaget minska eller tjäna mindre pengar så kommer aktien bli mindre värd.

Så att handa med aktier behöver inte vara så svårt egentligen men man ska som sagt inte glömma att det är ett företag. Det är hur företaget går som kommer återspeglas i aktien över tid. Just nu är det oroligt i världen och då sjunker börserna. Men kommer bolagen gå under för att börsen skakar? Bra bolag kommer fortsätta tjäna pengar även när det är oroligt på börsen, de säljer produkter och tjänster som du och jag behöver och kommer fortsätta göra vinster. Det är i de största kriser som de bästa affärerna kan göras.

Vad tycker ni om börsen senaste tiden och vart tror ni den är påväg? Kommentera gärna längst ner i inlägget.


Detta är vad mina inlägg handlat om senaste veckan:


Lite om siffrorna från veckans och årets börs:

OMXS30 är ner 4,00 procent senaste veckan
DJ USA är ner 3,84 procent senaste veckan
OMXS30 är ner 7,79 procent sedan årsskiftet
Mina portföljer är upp 4,14 procent sedan årsskiftet

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *