Vilka kontokort använder spardagbok?

Tänkte berätta om vilka kontokort jag använder och varför i dagens inlägg. Det finns nämligen en tanke bakom varje kort jag har i plånboken.

För det första så vill jag ha minst ett kort utfärdat av varje utgivare, dvs ett Visakort, ett Mastercard och ett American Express. Anledningen till det är att jag aldrig ska hamna i en situation där jag inte kan betala om något strular.

Korten jag använder mig av idag är:

 • Klarna (Visa)
 • Preem (Mastercard)
 • American Express (Premium)
 • Lunarway (Mastercard)

Klarna

Klarna är senaste kortet jag signa upp mig på. det var smidigt för jag kunde börja använda kortet efter några minuter i Apple Pay. Dessutom fick ett fysiskt kort hemskickat efter några dagar.

Klarnas kort är inte det primära kortet jag använder i Sverige, men är jag utomlands är det smidigt att använda eftersom jag slipper valutaväxlingsavgift på kortet.

Man kan välja mellan att få månadsfaktura mot en kostnad på 29 kr/månaden eller så dras pengar från ett lönekonto automatiskt kostnadsfritt. Jag har såklart valt det kostnadsfria alternativet, men tycker det är lite långsamt att behöva vänta någon dag innan pengarna dras. För min del vill jag helst få det klart direkt.

Fördelar

 • Kostnadsfritt kort
 • Ingen valutaväxlingsavgift
 • Apple Pay

Nackdelar

 • Ingen bonus
 • Dragning från lönekonto tar några dagar

Preem

Preem Mastercard har tyvärr blivit sämre sedan jag skaffade det. I början fick jag 1% återbäring på alla köp men nu har de sänkt den till 0,5%.

Kortet kostar mig inget så det kan ligga kvar i plånboken. Använder det till att tanka bilen eller om inget annat av korten skulle fungera.

Fördelar

 • Kostnadsfritt kort
 • Rabatt på tankning
 • Återbäring på 0,5% på alla köp

Nackdelar

 • Rätt kass app

American Express Premium

Detta är vårat primära kort som vi använder när vi handlar något i Sverige. Jag har ett huvudkort och frugan har ett extrakort som är kopplat till samma kredit.

Anledningen till att vi använder kortet primärt är för att kortet är kopplat till eurobonus och vi samlar poäng. För varje spenderad krona så samlar vi ihop poäng som vi sedan kan byta mot flygresor, hotell, hyrbilar osv.

Handlar vi för 150.000 kr tillsammans på kortet under ett år så får vi en ”2 för 1” voucher som vi kan använda när vi bokar flygresor. Förra året fick vi ihop en voucher som gjorde att vi sparade någonstans 15-16.000kr på flygbiljetter till USA T/R.

Kortet kostar oss strax över 1.000 kr per år men vi känner att värdet är tillräckligt bra för att betala extra för det. Vi behöver samtidigt inte betala något för de andra korten vi använder.

Nackdelen med kortet är att det är ganska dyrt att använda utomlands men då har vi andra kort som kompletterar.

Vill ni veta mer eller bli inbjudna så vi båda får ett gäng eurobonuspoäng, kontakta mig gärna på mailen!

Fördelar

 • Eurobonuspoäng på alla köp
 • 2 för 1 voucher

Nackdelar

 • Årsavgift
 • Dyrt utomlands

Lunarway

Lunarway erbjuder en app där man själv kan gå in och valutaväxla på ett smidigt sätt till den valuta man vill ha. Ska man till ett land med euro så kan kan du växla pengarna i appen och sedan är det euro du betalar med när du drar kortet. Vill du sedan betala med dollar om du ska till USA så växlar man till sig det, osv.

En annan smidig grej är att man kan överföra pengar utomlands direkt i appen till en betydligt lägre kostnad än hos storbankerna. Har vid flera tillfällen överfört pengar till Polen och pengarna är framme på 1 dag.

Min upplevelse när jag har haft frågor till kundtjänsten är att jag fått otroligt bra hjälp. De svarar alltid på ett bra och trevligt sätt och återkommer alltid när de sagt att de ska göra det. Kundservicen stucker ut!

Fördelar

 • Kostnadsfritt kort
 • Valutaväxla direkt i appen
 • Överföra pengar utomlands till låg avgift
 • Bra kundservice

Nackdelar

 • Ingen bonus

Vilka kort använder ni och varför? Kommentera gärna nedan!

2 thoughts on “Vilka kontokort använder spardagbok?

 1. Hej! Vilket spännande inlägg! Intressant att läsa om kort som du använder. Skulle även gärna vilja få tips på mer ”jämförelse” sajter som du använder dig av, eller kanske få lite mer info om hur du planerar din shopping. Ha en trevlig dag!

  1. Ja men det ska jag absolut försöka skriva om under sommaren! Tack för bra tips till inlägg! Ha en bra dag!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *