Gratis courtage hos Swedbank

Swedbank blir först ut av storbankerna att låta deras kunderna handla aktier courtagefritt. Erbjudandet gäller om man har ett totalt sparande på under 100 000 kr och handlar i internetbanken eller i deras app. Man får maximalt göra 500 affärer per kalenderår och marknaderna som gäller för courtagefria köp är i Sverige, övriga Norden och Baltikum

Tidigare så har endast nätmäklarna Avanza och Nordnet erbjudit sina kunder gratis courtage. Avanza har haft en gräns på ett sparande under 50.000 kr för att handla courtagefritt. Nordnets kunder har haft en gräns på under 80.000 kr för att handla courtagefritt, men deras erbjudande gäller endast under 6 månader.

Blev jag intresserad av att köpa aktier hos Swedbank framöver? Först blev jag lite sugen på att köpa aktier courtagefritt ett tag och sedan flytta aktierna därifrån till Nordnet eller Nordea. Men jag upptäckte att de tar ut en flyttavgift på 60 kr per värdepapper eller 500 kr per utländskt värdepapper. Där tappade jag tyvärr helt intresset.

Är man redan kund i Swedbank och tänkt komma igång med sparande är det inte fel att ha allt samlat på ett ställe. Det kan ge viss fördel om man ska förhandla ränta på bolån. Men för mig som inte har någon relation till banken så är det inte intressant att öppna ett ISK och köpa aktier ett tag bara för det är courtagefritt.

Men jag har däremot mer och mer funderat på att gå tillbaka till Nordea med aktiehandeln. Nordea har absolut inte snyggast hemsidan men de har bäst courtage och billigare valutaväxling än Nordnet. Dessutom så har jag läst att man får man tillbaka källskatten riktigt snabbt på utländska utdelningar. Helt klart en fördel att snabbare kunna sätta pengarna i arbete igen. Så som jag har det idag kan jag få vänta i år på att få tillbaka källskatten som kund hos Nordnet och Avanza.

Tidigare hade nätmäklarna betydligt bättre villkor och produkter än storbankerna. Det har de fortfarande i många fall men jag gillar att Swedbank och framförallt Nordea har gjort förbättringar i rätt riktning för att konkurrera mot nischbankerna. Det är framförallt bra med konkurrens för att det ska bli så bra villkor som möjligt för oss kunder i slutändan. Hade Nordea haft lika bra belåningsvillkor på värdepapper som Avanza eller Nordnet så hade jag nog övervägt att flytta allt till dem. Men som det är just nu kör jag svenska aktier hos Nordnet och framöver öppnar jag kanske en kapitalförsäkring hos Nordea.

Hos vilka aktörer har ni erat sparande och vad är fördelarna? Kommentera gärna nedan!

 

2 thoughts on “Gratis courtage hos Swedbank

  1. Detta låter ju riktigt bra! Jag köper aktier och fonder på Avanza, har allt på ett par ISK-konton. Men denna information var ny för mig. Jag förstår att det är smidigare att ha allt samlat på en och samma plats men jag kommer nog börja köpa en del aktier på Swedbank, och antingen ha kvar dessa eller sälja. Att flytta låter, som du är inne på, onödigt ur ett avgiftsperspektiv. Tack för infon!

    Mvh SparaLugnt

    http://www.sparalugnt.blogspot.se

    1. Finns för och nackdelar hos de olika aktörerna och bra att kolla över ibland. För min del gör det inget om det är lite utspritt, jag vill ha så bra villkor som möjligt. Kul att du gillade infon! Ska in och kika på din blogg nu!
      Mvh Spardagbok

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *