Latours utdelning 2020

Jag gillar att läsa årsredovisningar och igår så satt jag och läste Latours i solskenet på balkongen. Jag föredrar att ha en fysisk årsredovisning eftersom jag tycker att man får en bättre överblick och jag gillar att bläddra lite fram och tillbaka. En sak jag alltid brukar läsa är utdelningspolicyn och nedan kan ni se Latours.

”Latour ska dela ut 100 procent av inkommande utdelningar från börsportföljen och delägda innehav samt 40–60 procent av nettoresultatet i den helägda industrirörelsen.”

Efter att ha läst policyn så tänkte jag att då borde jag kunna räkna ut ungefär vad nästa års utdelning kommer bli. Så jag satte mig ner och gjorde ett excel ark där jag la in bolagen i Latours portfölj, både börsbolagen och industrirörelsen. Jag fyllde även på med all annan information som är nödvändig för att räkna på det. Resultatet ser ni nedan:

Latour 1.0

Börsbolagen är ganska enkelt att räkna på eftersom det bara är att ta antal aktier gånger utdelningen. Tomras utdelning har jag valutajusterat med 8% eftersom den är i NOK. En sak att ha med sig är att Tomra som är näst största börsbolaget i Latours portfölj har haft en extrautdelning i år.

Resultatet för industrirörelsen har växt med i genomsnitt 13,56% per år senaste 5 åren. Delar man ut 40% av vinsten i industrirörelsen så är det lägsta i spannet på 40-60%. Gör man ett försiktigt antagande om att rörelseresultatet för industrirörelsen växer med 11% och att man delar ut 40% av vinsten kommer Latour att dela ut 2,85 kr nästa vår.


Jag gillar att vara väldigt försiktig i mina antaganden som ni kan se ovan men om man räknar på industrirörelsen växer på i samma takt som genomsnittet senaste 5 åren och man delar ut 45% av vinsten i industrirörelsen så hamnar istället nästa års utdelning på 3,00 kr.Latour 2.0

Så utan att veta och med reservation för jag missat något så tror jag att utdelningen för Latour hamnar någonstans mellan 2,85-3,00 kr nästa vår. En höjning på 14-20 % jämfört med i år. Det ska bli spännande att se om jag är nära att pricka rätt i mina antaganden.

Vad tror ni om utdelningen i Latour 2020? Kommentera gärna nedan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *